Ökat förtroende för politiker

Demokrati
16:17 28 Sep. 2010
Politikerföraktet verkar vara ett minskande fenomen. Sedan mitten av 1990-talet har det allmänna förtroendet för politiker ökat starkt, enligt statsvetaren Sören Holmberg.

-&nbsp,Det ökade förtroendet gäller alla väljare. Hela systemet har fått en goodwill-boost. Antagligen beror det på krisbekämpningen och att ekonomin är god, sade han vid Demokratidagen som på tisdagen arrangerades av Statistiska centralbyrån.

När politikerföraktet var som mest utbrett, uppgav&nbsp,omkring 40 procent av väljarna att de hyste förtroende för de folkvalda. Nu har den siffran ökat till 70 procent.

-&nbsp,Det ökade valdeltagandet är en indikation på detta. Dessutom var antalet blankröster bara 1,1 procent i årets riksdagsval. Man får gå tillbaka 20 år i tiden för att hitta lika få blankröster, som ju är en klar missnöjesyttring, sade Sören Holmberg.

En annan lärdom av valet är att polariseringen mellan höger och vänster ökar. De rödgröna väljarna placerar sig mer till vänster än vad de tidigare har gjort. Alliansens väljare – utom de moderata väljarna – placerar sig själva mer åt höger än tidigare.

Partiledarens betydelse verkar också ha ökat i år. Moderaternas Fredrik Reinfeldt var ”mycket betydelsefull”&nbsp,för valet av parti för 45 procent av Moderaternas väljare. Näst viktig partiledare blev Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. 27 procent av väljarna valde SD på grund av honom. Motsvarande siffran för Socialdemokraternas Mona Sahlin blev 19 procent vilket är 2 procentenheter högre än vad hennes företrädare Göran Persson fick vid valet 2006.

Flödet av väljare mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är fortsatt stort. Precis som vid förra valet var det 8 procent av S-väljarna som i år lade sin röst på M.

-&nbsp,Det här är något nytt i svensk politik. Det handlar om stora direktöverföringar, sade Sören Holmberg.

I samtliga kommuner steg valdeltagandet. Flitigast var invånarna i skånska Lomma där 91,3 procent av väljarna tog sig till vallokalerna. Slöast var Haparandaborna där bara 71,0 procent orkade upp ur soffan.

Socialdemokraterna fick flest riksdagsröster i Överkalix. Där fick partiet 61 procent av rösterna. Sämst gick det för S i Danderyd där partiet hamnade på beskedliga 5,8 procent.

Moderaterna var minst lyckosamma i S-fästet Överkalix. Där man fick 8,1 procent. Avsevärt bättre gick det i Vellinge där M fick 59,1 procent av riksdagsrösterna.

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se