EU kan undvika fördragsändring

EU kan undvika fördragsändring

EU
14:39 07 Dec. 2011
Ett nytt förslag kan göra att EU slipper undan en stor fördragsändring för att öka kontrollen av euroländernas ekonomi. Sverige stödjer planerna som ska tas upp på det kommande toppmötet.

Återigen ska EU-ledarna försöka hitta vägar ut ur den ekonomiska krisen för eurozonen. Denna gång är läget allvarligare än någonsin.

– Ett av de viktigast toppmöten som jag har företrätt Sverige på, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han informerade riksdagens EU-nämnd.

Tyskland och Frankrike har tidigare i veckan lanserat planer för att öka styrningen av euroländernas ekonomier – allt för att hindra nya skuldkriser. Målet är att länderna ska se till att hålla budgetunderskott och statsskuld inom EU-reglernas ramar och att de som inte gör det ska utsättas för en ökad kontroll och automatiska sanktioner. Men för att genomföra detta krävs en ändring i EU:s fördrag och det är en omfattande process. Lissabonfördraget tog flera år att få på plats och nya förändringar kan utlösa en kedja av ändringsförslag och krav på folkomröstningar.

Inför toppmötet under torsdag och fredag har EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy lagt fram en rapport där ett av alternativen är att euroländerna kan skärpa kraven på krisande länder utan att det behövs en fördragsändring. Den juridiska lösningen är att göra en ändring i ett protokoll som är bifogat till fördraget och som reglerar kraven på låga budgetunderskott och statsskuld. 

– Det är en lämplig väg framåt. Förslaget berör endast euroländerna och innebär en snabb process som varken kräver fördragsändring eller ratificering i medlemsländerna, sade Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt sade att det i nuläget är svårt att ta ställning till de fransk-tyska kraven om en stor fördragsändring. Han vill först se detaljerna och sedan återkomma till riksdagen. I EU-nämnden fick Reinfeldt stöd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet för den linjen.
På toppmötet ska länderna även ta upp frågan hur skuldtyngda länder ska få större möjlighet att få lån – en finansiell ”brandvägg”, enligt Reinfeldt. Vid sidan av de två olika krisfonderna för euroländerna, ESFS och ESM, ska Internationella valutafonden (IMF) bidra till systemet. Och enligt statsministern är Sverige redo att skjuta till lån via IMF.

– Vi välkomnar att IMF får en starkare roll. De har bättre villkor för dem som lånar ut resurser och de är mer erfarna.

Reinfeldt underströk att det handlar om lån som kanske aldrig kommer till stånd, men att möjligheten för krisländer att få lån kan lugna marknaden och bidra till lägre räntor.
 

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se