Mycket väsen för ingenting i matbutiken

Mycket väsen för ingenting i matbutiken

Arbete & Näringsliv
15:27 03 Maj. 2012
Alliansens partiledare gillar att handla på Willys. Det står klart efter pressträffen om ungdomsarbetslöshet som anordnades på ett lager i lågprisbutiken Willys. Men något mer konkret än så hade statsminister Fredrik Reinfeldt inte att berätta.

Med den samlade presskåren i släptåg fick Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Göran Hägglund och Jan Björklund en rundvandring på Willys utanför Stockholm. Timanställda ungdomar svarade på frågor om hur det är att arbeta på Willys och butikschefen visade upp grönsaksdisken och brödhyllorna.

Alliansen har tagit fram siffror på att 250 000 unga personers jobb hotas om de åtgärder som Socialdemokraterna föreslår blir verklighet efter valet 2014. Några egna konkreta förslag har regeringen inte att komma med just nu.

Varför åker ni ända ut till Nacka för att tala om att ni inte gillar oppositionens förslag på skattehöjningar?
– Vi tycker om att vara på Willys för här får unga jobb och det är viktigt att visa upp en bransch där många unga får jobb. Dagligvaruhandeln är en del av arbetsmarknaden som fungerar som en motor för att unga ska komma in och få jobb. Det är också viktigt att lyssna på unga människor som har fått jobb, här är det två som har hoppat av gymnasiet och några som kompletterar extrajobb med högre studier. Det är så det ser ut att vara ung och då måste vi föra en diskussion utifrån det dom berättar om hur villkoren ser ut. Våra motståndare vill kraftigt öka kostnaderna för att anställa och det kommer att ha stor påverkan, säger Fredrik Reinfeldt.

Tror du inte att ungdomar som ska rösta på er om två år vill ha något mer konkret?
– Vi ska återkomma till det, men det är viktigt att se hot som kommer och vilka regeringsalternativ som ställs mot varandra. Vi får se vilket utrymme det finns till hösten, säger Fredrik Reinfeldt.

Ungdomarna på Willys som partiledarna träffade jobbar deltid. En del har fasta scheman och andra rings in vid behov. Men få jobbar heltid utan det gäller att få så många timmar som möjligt på sitt schema vid arbetstoppar som jul och påsk.

Ska inte ungdomar ha någon möjlighet att jobba heltid?
– Jag tror att det är viktigt att få in en fot på arbetsmarknaden eller extrajobb när man studerar, det kan se lite olika ut. Genom att visa upp sig på arbetsmarknaden kan det leda till andra arbeten där man kanske kan få en heltidstjänst.
 

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se