Politisk bojkott mot EM i Ukraina

Politisk bojkott mot EM i Ukraina

EU
14:39 04 Maj. 2012
EU-kommissionen kommer inte att närvara vid fotbolls-EM i Ukraina i sommar. Skälet är behandlingen av den förra premiärministern Julia Tymosjenko som sitter i fängelse.

– Under rådande omständigheter vore det olämpligt att jag närvarar vid matcher i Ukraina, säger EU-kommissionären med ansvar för sport, Androulla Vassiliou, i en kommentar.

Hela EU-kommissionen, med ordföranden José Manuel Barroso i spetsen, delar denna uppfattning.  EM spelas i både Ukraina och Polen och Androulla Vassiliou kommer att närvara vid de matcher som spelas i Polen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade på fredagen att han inte kommer att åka till EM i Ukraina.

– Det handlar om att markera vår kritik mot Ukraina när det gäller brister i mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Han hade dock inga planer på att åka till EM tidigare.

– Jag hade inte tänkt att åka dit. Jag har blivit ombedd av flera att inte åka dit som ett sätt att markera i det läge som Ukraina befinner sig i. Man kan säga att det sammanfaller, sade Reinfeldt.

Den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko dömdes i höstas till sju års fängelse. Rättegången har kritiserats för att inte ha gått rätt till. Tymosjenko hävdar att hon har misshandlat i fängelset och hon hungerstrejkar.

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se