S backar om partifinansiering

Demokrati
15:13 04 Maj. 2012
Så sent som i april föreslog Socialdemokraterna en särskild kommission för att granska partifinansieringen. Men nu backar partiet från till sin egen idé.

- En kommission kanske inte behövs. Arbetet med att få till stånd en lagstiftning är redan påbörjat, säger Phia Andersson, (S) ledamot i konstitutionsutskottet.

Det går trögt med arbetet att få till stånd en lag för redovisning av de bidrag som partierna får. Det tyckte fram till helt nyligen Socialdemokraterna. Den 12 april skrev justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) en motion med anledning av regeringens proposition om en ny lag mot mutbrott.

I denna motion, som var förankrad med partiledningen, föreslog han att en kommission ska inrättas som kan förbereda en lag om partibidrag. Tanken var också att kommissionen också skulle ha rätt att ta in uppgifter från partierna.

Men när KU i torsdags skulle tycka till om denna kommission valde samtliga ledamöter i utskottet – inklusive Socialdemokraterna – att säga nej till att inrätta en sådan kommission.

Motiveringen till att säga nej var att samtal om en lagstiftning pågår mellan partisekreterarna och att justitieminister Beatrice Ask uttalat att hon tänker dra igång ett lagstiftningsarbete i justitiedepartementet.

När Riksdag & Departement ringer upp Morgan Johansson känner han inte till att hans partikamrater i KU gjort tummen ned till hans motion.

- Nej. Men om KU nu tycker att det börjar röra på sig i denna fråga är det ju bra, säger han.

- I så fall har vårt arbete med att få Moderaterna att ändra på sig och gå med på regler om partifinansieringen burit frukt.

- Men det börjar bli bråttom nu, om vi ska ha en lagstiftning på plats till nästa val måste direktiven till en utredning komma mycket snart, säger Morgan Johansson.
 

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se