Samtliga kontrollerade företag bröt mot lagen

Migration & Integration
12:12 12 Apr. 2012
Det behövs striktare regler för företag som missköter arbetskraftsinvandring. Det anser flera fackliga organisationer som vittnar om missförhållande för arbetskraftsinvandrare.

Inför arbetet med att ta fram ett betänkande om arbetskraftsinvandring anordnades på torsdagen en öppen utfrågning med företrädare från arbetsgivarorganisationer och fackförbund.

– Vi har under det senaste året besökt 150 företag som fått beviljat tillstånd för emigrerad arbetskraft och samtliga av dessa har brutit mot gällande lagar, berättade Per Persson som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Arbetsgivarna bryter också mot kollektivavtal och det skrivs i princip aldrig några anställningsbevis för arbetskraftsinvandrare, enligt Hotell- och restaurangfackets uppgifter.

– Vår erfarenhet är att människor köper sig ett arbetstillstånd för att komma in i Sverige och vi vet att det sen går runt försäljare till företag som söker personal och erbjuder till exempel en kock för 8 000 kronor, sade Per Persson.

Det finns exempel på företag där arbetsgivaren tar hand om passet och låser in det så att den anställde inte försvinner. I vissa fall har personer försvunnit spårlöst från sina arbetsplatser

Handelsanställdas förbund har inte gjort någon undersökning på hur invandrad arbetskraft används men det förekommer på till exempel frisörsalonger och massageställen.

– Jag kan ärligen säga att vi har dålig koll på arbetskraftsinvandringen i vår bransch, sade Josefin Boman, utredare på Handelsanställdas förbund.

Reformen för arbetskraftsinvandring trädde i kraft för tre år sedan. Sverige har enligt en rapport från OECD ett av världens mest öppna system för arbetskraftsinvandring. De främsta åtgärderna för att se till att arbetsgivare inte missköter sig sker på Migrationsverket som nu ska se över tillstånden i så kallade riskbranscher.

– Min utgångspunkt är att de flesta arbetsgivare är seriösa men vi måste ändå fortsätta att diskutera konsekvenserna för arbetstagare som drabbas när oseriösa arbetsgivares tillstånd återkallas, sade migrationsminister Tobias Billström (M).

 

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se