Sekretess om Stasi-svenskar ska behållas

Rättsväsen
14:50 03 Maj. 2012
Det finns politisk enighet om att inte luckra upp sekretessen kring de svenskar som misstänkts för samröre med Stasi, den östtyska säkerhets- och underrättelsetjänsten.

Slutsatsen är att såväl enskilda personer som Säkerhetspolisen skadas om sekretessen ändras. De möjligheter som finns för att ta del av uppgifter hos Säpo räcker för insyn, enligt regeringens skrivelse som bygger på samtal med riksdagspartierna.

– Det finns inget skäl att göra undantag för de få uppgifter som finns i Säpos arkiv kring de här frågorna, sade KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) när riksdagen behandlade skrivelsen.

Säpo konstaterade år 2001 att det fanns indikationer på att 57 svenskar har haft någon form av samröre med Stasi.  I en fjärdedel av fallen har förundersökningar inletts och två av dessa fall ledde 1971 till domar för förberedelse till spioneri. Övriga förundersökningar har lagts ned. Ytterligare ett tiotal personer uppger att de har haft uppdrag åt Stasi, men det behöver inte betyda att de har begått brott, enligt redovisningen.

 

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se