Skärpta krav på utländsk anställning

Arbete & Näringsliv
16:00 23 Nov. 2011
Utländsk arbetskraft utnyttjas alltför mycket av företag på den svenska arbetsmarknaden. Det anser Migrationsverket som nu inför tuffare regler för vissa branscher.

 Företagen ska vid ansökan om tillstånd för att anställa arbetskraft kunna garantera att lön kan betalas ut och de som tidigare har haft anställda från länder utanför EU ska visa att personalen har fått sina löner.

 Branscherna som berörs är städ, hotell och restaurang, service, bygg, bemanning, handel, jord- och skogsbruk och bilverkstäder. Dessutom ska alla nystartade företag inom ovanstående och andra branscher på samma sätt kunna bevisa att de anställda får bra villkor.

Anledningen till att just dessa näringar pekas ut är enligt Migrationsverket att det finns en överrepresentation av att utländsk arbetskraft utnyttjas inom dessa branscher. Men Migrationsverket har inga befogenheter att följa upp situationen för arbetarna. De nya reglerna börjar gälla den 16 januari nästa år.

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se