Statskontoret dömer ut regeringens fuskuppdrag

Ekonomi & Skatter
13:50 16 Apr. 2012
Ett brett samarbete mellan alla myndigheter för att stoppa felaktiga utbetalningar hjälper inte. Det anser Statskontorets som inte ser att något konkret förslag kommit ut av samverkan.

I mars 2009 gav regeringen elva myndigheter ett treårigt uppdrag med att tillsammans komma fram till förslag som kan minska felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.

Nu har Statskontoret kommit fram till att samarbetet varit nästintill verkningslöst. Enligt Statskontoret har det inte kommit några konkreta förslag alls på systemnivå.

Anledningen är att de olika myndigheternas utbetalningssystem och villkor är alldeles för olika för att kunna jämföras, att uppdraget varit alldeles för otydligt formulerat och att projektledningen varit för svag.

Bland annat samverkade centrala studiestödsnämnden (CSN), arbetsförmedlingen, migrationsverket, försäkringskassan och skatteverket.

Statskontoret vill i stället se att färre myndigheter i framtiden samarbetar inom tydligare och mer avgränsade områden.

Innan uppdraget startade 2009 beräknades fyra procent av utbetalningarna vara felaktiga. Detta kunde vara både avsiktliga fel från ansökaren, oavsiktliga fel samt fel från myndigheternas sida.

Artiklarna på rod.se är skyddade enligt upphovsrättslagen. Du får gärna citera oss men du får inte kopiera text eller bilder från rod.se..
Dela artikeln:
0
Kommentarer
Användarvillkor
Utgivaren för Riksdag & Departement tar det fulla ansvaret för vad som publiceras på hemsidan, det gäller även kommentarerna. Därmed har kommentarerna samma grundlagsskydd som övrigt material på rod.se. Detta ställer också krav på kommentarerna, som granskas före publicering. Riksdag & Departement värnar läsarnas rätt att uttrycka sina åsikter. Vi värnar samtidigt om en saklig och anständig debattnivå.
» Fullständiga villkor

Nyheter på Rod.se